baby tijdens zomer baby tijdens zomer

Hoe je baby koel houden tijdens de warme zomermaanden?

11 juli 2017
6 december 2023

Tijdens de zomer kan het voor ieder van ons erg warm worden. Ook voor jouw baby. We geven je graag enkele tips om hier zo goed mogelijk mee om te gaan.

10 praktische tips
 

  1. Hou het weerbericht in de gaten. Zo ben je op de hoogte wanneer bepaalde temperatuurs- en ozondrempels overschreden worden. Blijf op het heetst van de dag (11-16u) binnen. Dan is de straling ook het sterkst.
     
  2. De slaapruimte van je kind kan je het best zo fris mogelijk houden. Pas wel op voor tocht.
     
  3. Zoek de koelte op of koel het kind regelmatig af (douche, bad, zwembad, besprenkelen met water…).
     
  4. Zet een parasol op de wandelwagen (onder een kap kan het behoorlijk warm worden). Een doek over de kinderwagen lijkt een snelle en praktische oplossing, maar de temperatuur in de kinderwagen stijgt er enorm door (zelfs met een licht dekentje).
     
  5. Laat je kind nooit alleen achter in de wagen! De temperatuur in de auto kan heel snel oplopen.
     
  6. Hou je kind zoveel mogelijk in de schaduw. Wrijf ook dan je kind in met een zonneproduct met een hoge beschermingsfactor (30-50).
     
  7. Doe het kind lichte, katoenen kleding aan. Laat altijd het hemdje of T-shirt van een kind aan. Dat werkt als zonnefilter en voelt aangenaam aan bij warm weer.
     
  8. Bescherm het hoofdje met een petje of hoedje. Met een brede rand zijn ook de ogen beschermd. 
     
  9. Een baby onder de 6 maanden moet geen extra water drinken: hij/zij heeft alleen melkvoeding nodig. Water gaat zijn hongergevoel verminderen waardoor hij te weinig melk en dus ook calorieën en voedingsstoffen zal opnemen. Zowel bij borst- als flesvoeding geef je best voeding op vraag van je baby om tegemoet te komen aan het dorstgevoel van je kindje.
     
  10. Maak voor kindjes ouder dan 6 maanden ijsjes van moedermelk. Voor kindjes die poedermelk krijgen kan je als alternatief voor ijsjes van fruitpap kiezen. Het vervangt geen volwaardige voedingen, maar is wel een fris tussendoortje. Plus heel verlichtend bij doorkomende tandjes!