Gezond

Hoe help je iemand die pijn heeft?

Hoe kan je als mantelzorger de chronische pijn verzachten van iemand die je kent? We geven enkele tips.

Als mantelzorger heb je bepaalde voelsprieten, omdat je de patiënt het best kent. Vaak ken je de familiale, sociale en zelfs de financiële situatie ook heel goed. Als er problemen zouden opduiken, bijvoorbeeld de patiënt die het moeilijk heeft met het overlijden van een familielid, dan kan je dit als mantelzorger signaleren aan de verpleegkundigen en de huisarts. Zo kunnen zij er op hun beurt ook weer sneller op inspelen. Dergelijke problemen kunnen immers een rol spelen in het chronisch worden van de pijn.

Chronische pijnpatiënten maken het meest kans op een kwaliteitsvoller leven als ze durven te veranderen, hun leven reorganiseren, leren omgaan met de pijn. Het moeilijkst is aanvaarding, maar het zo goed mogelijk kunnen omgaan met de pijn, kan het verschil maken. Blijf dus niet bij de pakken zitten, zoek tijdig hulp en bespreek het met je huisarts.

Datum laatste aanpassing: 
21/01/2021

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Medicatie voorbereiden en toedienen

Een correcte inname van je medicatie is belangrijk. Wij geven jou de voorgeschreven inspuitingen, dienen medicatie toe via een sonde of helpen jou bij de voorbereiding ervan. Het Wit-Gele Kruis begeleidt en ondersteunt je met de voorgeschreven behandeling in samenspraak met de arts.