Gezond & wel

Hoe een allergie behandelen?

Prof. dr. Didier Ebo legt in 3 stappen uit hoe een allergie behandeld kan worden. 

1. Vermijden 

Prof. dr. Didier Ebo: “Probeer het product of de producten waar je allergisch voor bent te vermijden. Voor sommige dingen is dat makkelijk, voor andere is dat quasi onmogelijk. Heb je een kattenallergie, dan is het makkelijker om een kat te vermijden dan wanneer je een bomenallergie hebt. Weet ook dat de ene persoon de allergische ‘trigger’ strikter moet vermijden dan de andere. Iemand die twee keer op intensieve zorgen kwam door een pinda-allergie moet heel strikt elke pinda of sporen van pinda vermijden.” 

2. Medicatie 

“In de tweede stap onderdrukken we de klachten en doen we symptoomcontrole. Als je na stap 1 nog steeds klachten hebt en ze zijn ernstig en veelvoorkomend, dan kiezen we voor medicatie. Dat kunnen neusverstuivers en astmapuffers zijn, maar ook pillen. Iemand die twee keer per jaar moet niezen van graspollen komt niet in aanmerking voor deze tweede stap.” 

3. Immunotherapie 

“Allergeenspecifieke immunotherapie controleert de symptomen en onderdrukt de allergie door je immuunsysteem aan te passen. Immunotherapie voor huisdieren wordt niet gedaan. Je huisdier wegdoen, hoe belastend dat emotioneel ook kan zijn, is de meest efficiënte, goedkoopste en veiligste oplossing.”  

“Immunotherapie voor huisstofmijt en pollen kan enkel wanneer stap 1 en 2 veelvuldig zijn doorlopen, maar de klachten ernstig en frequent blijven. We zijn heel selectief omdat deze immunotherapieën in België ‘niet geregistreerd’ zijn. Ze worden niet erkend door de verzekering en ook niet terugbetaald. Zelfs de geregistreerde therapieën, voor andere allergieën dan de inhalatieallergie, worden niet terugbetaald. Gevolg: 500 tot 1000 euro per jaar voor de patiënt en dat voor minstens drie jaar. Bovendien geeft deze immunotherapie geen zekerheid op slagen bij alle patiënten.” 

Meer over het thema: 
PreventieVoeding
Datum laatste aanpassing: 
06/07/2022

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Medicatie voorbereiden en toedienen

Een correcte inname van je medicatie is belangrijk. Wij geven jou de voorgeschreven inspuitingen, dienen medicatie toe via een sonde of helpen jou bij de voorbereiding ervan. Het Wit-Gele Kruis begeleidt en ondersteunt je met de voorgeschreven behandeling in samenspraak met de arts.

Voedingsadvies

Bekijk hoe het Wit-Gele Kruis in jouw provincie je kan helpen met voedingsadvies.

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Bekijk al onze diensten
Bezoek witgelekruis.be