Goud waard

'Het is tijd dat incontinentie geen taboe meer is'

Stina heeft de voorbije 30 jaar maar liefst 25 operaties achter de rug, waardoor ze minder mobiel en ondertussen ook incontinent is. Maar met vaste thuisverpleegkundige Sabine kan ze alles open en duidelijk bespreken. “Het is tijd dat incontinentie geen taboe meer is”, zeggen beiden.

Lourdes

Stina sukkelt al sinds ‘93 met allerlei kwaaltjes. “Het is begonnen na een bedevaart in Lourdes waar iemand voorspelde dat ik nog heel veel aan de hand zou hebben”, zegt Stina. “Twee dagen na thuiskomst werd ik opgenomen in het ziekenhuis met een geperforeerde blinde darm. En sindsdien heb ik een lidkaart bij het ziekenhuis met ondertussen al 25 operaties, waarvan zelfs een openhartoperatie. Daarnaast heb ik onder meer diabetes, obesitas en een dropvoet. Dat is een voet die een beetje hangt en die ik niet meer omhoog krijg. Ik gebruik een rollator omdat ik weinig kracht kan zetten.”

Incontinentie

De verminderde mobiliteit en andere ongemakken zorgden ervoor dat Stina incontinent werd. “Ik heb het onmiddellijk open besproken met mijn vaste verpleegkundige Sabine en gevraagd welke oplossingen er waren”, zegt Stina. “We zijn dan samen beginnen zoeken naar de beste oplossingen en ondertussen voel ik me goed met de hulpmiddelen die ik heb. Uiteraard gebeuren er wel nog eens ongelukjes, maar over het algemeen voel ik me prima zo. Ik heb 100% vertrouwen in haar wanneer ik iets ter sprake breng."

Taboe

Het bespreekbaar maken van incontinentie is hun grootste streefdoel. “Incontinentie is menselijk en komt nu eenmaal vaak voor”, zegt Sabine. “We merken geregeld dat patiënten hier uit schaamte niet over praten. Maar dan zien we bijvoorbeeld aan de natte onderbroeken dat er toch een probleem is. Ik haal het vervolgens voorzichtig aan en dan zie je dat ze net blij zijn dat het bespreekbaar is. Bij hulpmiddelen voor incontinentie denken mensen meestal aan maandverband of pampers, maar er zijn zoveel alternatieven. Het belangrijkste is dat het op maat is van ieders situatie. Zo kunnen we de ongemakken en eventuele schaamte wegnemen.”

Datum laatste aanpassing: 
04/05/2022

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

(In)continentie en darmproblemen

Ongecontroleerd urine- of stoelgangverlies is vervelend. Wij zoeken samen met jou naar een geschikt hulpmiddel zoals bv. een verband of broekje. Hierbij hechten we veel belang aan je comfort.

Diabetes

Een goede opvolging van je diabetes door het correct innemen van medicatie, het opvolgen van je bloedsuikergehalte en gezonde voeding voorkomt complicaties. Onze thuisverpleegkundigen en diabeteseducatoren kunnen je hierin ondersteunen, begeleiden of een aantal aspecten van de zorg aanleren.

Voedingsadvies

Bekijk hoe het Wit-Gele Kruis in jouw provincie je kan helpen met voedingsadvies.

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Bekijk al onze diensten
Bezoek witgelekruis.be