Eiwitrijk voedsel Eiwitrijk voedsel

Het belang van voedingstherapie bij herstel van COVID-19

Monica Kohlbacher
Coördinator diëtisten Wit-Gele Kruis Limburg
7 augustus 2020
6 december 2023
Revalidatie
Voeding

COVID-19-patiënten die ontslagen worden uit het ziekenhuis zijn, door de ernst van de ziekte, vaak ondervoed. Dit gaat gepaard met een groot verlies van spiermassa. Hoe kunnen zij best herstellen? Onze diëtisten vertellen het je hieronder.

Na een ziekenhuisopname en vooral na een opname op de 'intensieve zorgen' kunnen patiënten per dag 0,5 tot 1 kilo gewicht verliezen. Zeker na een langdurige opname zijn er veel voedings- en gezondheidsproblemen:

  • smaak- en geurverlies
  • minder eetlust
  • extreme vermoeidheid
  • verminderde spiermassa
  • lagere longcapaciteit
  • minder mobiliteit

Bij deze klachten is een persoonlijk advies van de diëtist noodzakelijk om op de meest adequate wijze (eiwit)ondervoeding aan te pakken. Het opbouwen van spieren lukt enkel door training in combinatie met een eiwitrijk dieet op maat van de patiënt. Een correct aangepaste voeding in functie van de individuele noden en mogelijkheden van de COVID-19-patiënt is noodzakelijk voor herstel.

Onze diëtisten staan klaar om deze patiënten een efficiënte, noodzakelijke begeleiding te geven in hun voedingstherapie.