Actua

Het belang van je tetanusvaccinatie

Werk je tijdens de zomermaanden graag in de tuin? Wees dan alert bij roestig tuingereedschap en kijk je vaccinatie tegen tetanus na. Die moet je om de tien jaar laten hernieuwen.

Tetanus voorkomen door vaccinatie

Na de basisvaccinaties (vaccinatie tegen tetanus gebeurt volgens het basisvaccinatieschema op 8, 12 en 16 weken en op 15 maanden, dit wordt herhaald in het eerste en derde jaar secundair onderwijs) wordt een herhalingsinenting om de tien jaar aanbevolen.

De vaccinatie wordt toegediend in een combinatievaccin tegen tetanus, difterie en kinkhoest. Het is een gratis vaccin dat de arts rechtstreeks bij de overheid moet bestellen. Je hoeft dit dus niet zelf af te halen bij de apotheker.

Symptomen

De tetanusbacterie produceert giftige stoffen die het zenuwstelsel aantasten. Na besmetting kan het twee dagen tot enkele weken duren voordat de ziekte uitbreekt.

Vaak zijn de eerste symptomen:

  • een strak gevoel om de mond
  • stijve kaakspieren
  • hoofdpijn

Vandaar ook de benaming kaak- of wondklem. In een latere fase treden krampen in andere spieren op en kunnen uiteindelijk ook de ademhalingsspieren blokkeren.

Tetanus vereist een snelle behandeling. Ondanks de beste verzorging kent de ziekte vaak een dodelijke afloop. Voorkomen is beter dan genezen!

Datum laatste aanpassing: 
02/07/2018

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Kamp je met een kleine of grote, eenvoudige of eerder complexe, chronische of acute wonde? Het Wit-Gele Kruis helpt je bij jouw wondverzorging. Heb je een stoma? Ook dan kan je bij ons terecht.

 

Kamp je met een kleine of grote, eenvoudige of eerder complexe, chronische of acute wonde?