bril, audiovisuele hulpmiddelen bril, audiovisuele hulpmiddelen

Help je zicht en gehoor door audiovisuele hulpmiddelen

13 mei 2016
6 december 2023
Tip van de expert

Naarmate je ouder wordt, gaan je ogen en je gehoor erop achteruit. Hulpmiddelen kunnen het dagelijks leven aangenamer en comfortabeler maken. Een greep uit het grote aanbod audiovisuele hulpmiddelen. 

Vergrootglas, audiovisuele ondersteuning

Zicht

Er bestaan technische aanpassingen en hulpmiddelen voor elke vorm van visuele beperking. Slechtziendheid (low vision) houdt een blijvende vermindering van de visuele functies in aan beide ogen. Er bestaan in veel ziekenhuizen, gespecialiseerde optiekzaken, optometriepraktijken en zelfs aan huis ‘low vision’ onderzoeken. Met het juiste advies op zak, kies je ook de juiste hulpmiddelen.

  • Loepen vind je in vele soorten en maten: van een eenvoudig vergrootglas, over een schuifloep met ingebouwde verlichting tot een loeplamp. Hoe beter hij kan vergroten, hoe kleiner de diameter van het glas. Een heel sterke loep die een hele bladzijde kan vergroten, bestaat dus niet.
  • Loepbrillen bestaan uit één of twee sterke loepglazen, uitgevoerd voor één of twee ogen. Deze brillen lijken qua uiterlijk nog het meest op een gewone bril, maar bieden slechts beperkte vergroting en vereisen een korte kijkafstand. Hoe groter hij een beeld kan maken, hoe dichter je bij het object moet komen.
  • Een beeldschermloep vergroot documenten met behulp van een camera en een beeldscherm. Je bepaalt zelf vergroting en de kleuren. Dit toestel is vooral geschikt voor mensen die een hoge vergroting nodig hebben en/of voor wie een hoog contrast (zwart/wit) belangrijk is.
  • Er bestaan vaste telefoontoestellen met grote, contrastrijke toetsen en cijfers. Mobiele telefoons voor blinde of slechtziende personen hebben bijvoorbeeld contrasterende toetsen en scherm, vereenvoudigde koppelingen, de mogelijkheid om leestekens te vergroten en spraakweergave.
  • Een speciaal spraakweergaveprogramma leest de tekst op je computerscherm voor.
  • Vergrotingssoftware is speciaal ontworpen om teksten en informatie op het scherm (pictogram, menu, dialoogvenster…) te vergroten.
  • Een scanner met een tekstherkenningssysteem laat slechtziende of blinde personen toe om gedrukte of getypte documenten te lezen. Je scant het document en de tekst wordt weergegeven via de vergrotingssoftware of de spraakweergave.
oor; audiovisuele hulpmiddelen

Gehoor

Zelfs met een hoorapparaat of een cochleair implantaat horen veel doven en slechthorenden alarm- en belsignalen onvoldoende duidelijk of zelfs helemaal niet. Dit komt doordat de geluiden buiten het geluidsgebied van het hoorapparaat vallen. ’s Nachts mogen ze de apparaten om medische redenen zelfs helemaal niet dragen. Welke technische snufjes kunnen dan handig zijn?

  • Een lichtwekker werkt met een lichtflitssignaal in plaats van geluid.
  • Een trilwekker heeft een trilelement dat je onder je hoofdkussen legt.
  • Een trilhorloge draag je aan de pols. Je kunt het overdag gebruiken (bijvoorbeeld om je bij het koken eraan te herinneren wanneer je de oven of het fornuis moet uitschakelen), maar je kunt het ook ’s nachts aanhouden en als wekker gebruiken.
  • Draagbare deurbellen neem je overal met je mee, in het huis of de tuin. De meeste werken tot een afstand van 50 à 100 meter. Ze werken met geluid, maar omdat je de draagbare ontvanger bij je draagt, zul je ze sneller horen dan een gewone bel.
  • Een signaleringssysteem zet geluidssignalen om in lichtflitssignalen of voelbare trillingen. Het is een flexibel systeem dat je kan aanpassen aan je eigen noden. Het werkt via het elektriciteitsnet (gewoon in het stopcontact) of via radiogolven.
  • De meeste (woning)branden ontstaan ’s nachts. Een rookmelder reageert snel op een beginnende brand en redt levens. Zwaar slechthorenden en doven horen het alarmsignaal van standaard rook-, brand- en CO-melders niet en kunnen er dus niet op reageren. Een melder die signaleert met lichtflitssignalen of trillingen in plaats van geluidssignalen is een oplossing voor hen. De meeste signaleringssystemen bevatten ook dergelijke melders.
  • Een deurcontactmat wordt onder de gewone mat gelegd. Wanneer iemand een voet op de mat zet, wordt de multifunctionele zender geactiveerd en wordt de gebruiker gewaarschuwd door licht- of trilsignalen. Je legt ze bijvoorbeeld aan een achterdeur (als er iemand binnenkomt zonder bellen).