lactose-intolerantie, yoghurt, ontbijt, voedingsadvies lactose-intolerantie, yoghurt, ontbijt, voedingsadvies

Handige tips voor het behandelen van lactose-intolerantie

25 november 2016
6 december 2023
Tip van de expert

Wat te eten en wat te vermijden bij lactose-intolerantie?

Hoe behandelen?

De behandeling van lactose-intolerantie berust op het vermijden van lactose in je voeding. Door de lactose in je voeding te beperken, verdwijnen de klachten meestal. Mensen met een aangeboren lactose-intolerantie eten best lactose-vrij, want bij hen kunnen kleine hoeveelheden al klachten veroorzaken. Let wel op: indien je zuivelproducten schrapt uit je voeding, dien je ze wel op een correcte manier te vervangen.

Welke producten bevatten lactose?

Uiteraard vind je lactose vooral in melkproducten (koemelk, maar ook in melk van andere zoogdieren), kazen, melkdesserts, roomijs … In zure melkproducten zoals yoghurt, karnemelk en harde kazen zit minder lactose. Deze producten worden over het algemeen beter verdragen.

Lactose kan ook voorkomen in andere producten. Er worden namelijk vaak melkbestanddelen gebruikt bij de productie van koeken, sauzen, soepen, bereide vleessoorten zoals worst …
Ook aan medicijnen en vitaminepreparaten kan lactose toegevoegd zijn.

Advies

Indien je lactosebeperkt of lactosevrij moet eten kan een diëtiste je helpen om een gezond voedingspatroon samen te stellen, en ook tips en adviezen geven waarmee je aan de slag kan.

Lactose-intolerantie

Als je lactose-intolerant bent, verteert je lichaam de lactose uit je voeding niet goed. Lactose is een suiker dat aanwezig is in melk en melkproducten. Deze lactose kan niet zomaar in ons lichaam opgenomen worden, daarvoor hebben we het enzyme lactase nodig. Dat wordt aangemaakt in de dunne darm.

Als er geen of onvoldoende lactase aangemaakt wordt, verteren we lactose niet goed. Lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De darmbacteriën breken de lactose af, waardoor er veel gassen en darmprikkelende stoffen vrijkomen en klachten ontstaan.

Handige tips bij lactose-intolerantie

  1. Controleer steeds het etiket van voedingsmiddelen! Fabrikanten zijn verplicht om de aanwezigheid van melk of eiwitten van melk in een voorverpakt voedingsmiddel duidelijk te vermelden.

  2. Volgende termen in de ingrediëntenlijst kunnen wijzen op de aanwezigheid van lactose: melksuiker, lactose, magere melkbestanddelen, melkpoeder, wei, weipoeder …

  3. Blijf waakzaam want de fabrikant kan de samenstelling van een voedingsmiddel steeds veranderen.

  4. Lactose-arme melk en sojadranken verrijkt met calcium kunnen een alternatief bieden, maar sommige plantaardige producten bevatten minder eiwitten en meer suikers. Vraag advies aan je diëtist over geschikte vervangproducten.

  5. Harde kazen en yoghurt bevatten veel calcium.

  6. Ook verschillende groentesoorten, noten en peulvruchten bevatten een flinke dosis calcium, maar hiervan moet je in verhouding veel eten om de nodige hoeveelheid calcium eruit te halen.