Lekker

Eet meer groenten met deze tips

Van 19-23 maart is het de week van de diëtist. Met deze tips eet je meer groenten & werk je aan een gezondere levensstijl!

We weten ongetwijfeld wel dat groenten boordevol goede voedingsstoffen zitten en goed zijn voor ons. Toch lukt het ons vaak niet om er regelmatig voldoende van te eten. Groenten zijn een belangrijke leverancier van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Uit onderzoek blijkt dat ze heel wat positieve effecten hebben op onze gezondheid: ze beschermen tegen hart- en vaatziekten, diabetes, bepaalde kankers, ze verlagen de bloeddruk en de slechte cholesterol,..

Er is niet één groentesoort die het meest gezond is. Ze zijn allemaal gezond en daarom is variatie de boodschap. Kies zoveel mogelijk voor verse, onbewerkte groenten, maar ook diepvries (zonder toevoegingen) is goed. Groenten uit blik of bokaal zijn best ok, maar bevatten vaak iets meer zout.

Voor groenten geldt een aanbeveling van minimum 300 gram per dag. Dit komt overeen met ongeveer een half gevuld bord (± 200 g) groenten bij de warme maaltijd en zo’n 100 gram bij de broodmaaltijd of tussendoor.

Hoe kan je in een gezond eetpatroon voldoende groenten voorzien? Hier enkele tips:

Eet de hele dag door groenten

Eet niet alleen groenten bij de warme maaltijd, maar ook bij het ontbijt, lunch of tussendoor. Als ontbijt kan bijvoorbeeld een groenteomelet of bonen in tomatensaus. Bij de lunch kan je een rauwkostsalade of een kommetje soep eten. Ook tussendoor kan je de dagelijkse groenteportie aanvullen met soep, rauwe snackgroentjes zoals kerstomaatjes, komkommer, paprika, radijsjes, enzoverder. Hummus en guacamole kunnen dienen als dipsaus.

Combineer

Probeer steeds zoveel mogelijk groenten met verschillende kleuren te combineren. Meer kleur op je bord geeft een goede mix van vitaminen en mineralen.

Diepvriesgroenten

Bij tijdsgebrek zijn diepvriesgroenten of voorgesneden groenten een ideale oplossing. Diepvriesgroenten worden meteen na de oogst ingevroren, waardoor ze hun voedingswaarde behouden. Diepvriesgroenten zijn dus minstens even gezond.

  Broodbeleg

  Groenten zijn ook ideaal als broodbeleg. Doe bijvoorbeeld wat sla, een schijfje tomaat of komkommer tussen je boterham. Ook groentespreads kan je eenvoudig zelf maken. Kant- en klaar kan je deze ook kopen, maar deze bevatten tamelijk veel zout. Kijk daarom zeker altijd de verpakking na. Denk bijvoorbeeld aan zelfgemaakte guacamole, hummus, paprikaspread,..

  Saus

  Een handige tip voor degenen die niet zo graag groenten lusten: verwerk of verstop ze in een saus. Zo kan je bijvoorbeeld de groenten in een tomatensaus heel fijn snijden of malen of kan je een saus maken op basis van gaargekookte groenten: broccolisaus, paprikasaus, tomatensaus, bloemkoolsaus, eventueel wat aangelengd met bouillon (of magere room).

  Seizoensgroenten

  Probeer zoveel mogelijk lokaal gekweekte seizoensgroenten te eten. Ze zijn niet alleen duurzamer, maar ook goedkoper.

  Vitaminen behouden

  Wil je zoveel mogelijk vitaminen in je groenten behouden? Laat groenten dan nooit in water liggen voor je ze bereidt. Zo raak je al een flink deel van de vitaminen kwijt. Je spoelt je groenten best even kort onder stromend water. Kook je groenten ook niet langer dan nodig is en gebruik een kleine hoeveelheid water.

  Lees ook:

  Datum laatste aanpassing: 
  19/03/2018

  Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

  Bekijk hoe het Wit-Gele Kruis in jouw provincie je kan helpen.