ogen, ouderdomsverschijnselen, glaucoom, cataract ogen, ouderdomsverschijnselen, glaucoom, cataract

Draag jij zorg voor je ogen? Ontdek tijdig oogproblemen

18 januari 2017
6 december 2023
Tip van de expert

Weet jij welke oogproblemen vaak voorkomen, hoe je ze herkent en wat je eraan kan doen? Dokter Julie Jacob en professor Evelien Vandewalle geven uitleg. Want onze ogen zijn van onschatbare waarde. Draag er zorg voor.

Wie is ...

Dokter J. Jacob

  • Vast staflid op de dienst oogziekten
  • Specialisatie in medische retina
  • UZ Leuven

Klopt het dat de ogen de eerste organen zijn die ouderdomsverschijnselen vertonen?

“We kunnen ouderdomsgerelateerde veranderingen van het oog makkelijker vaststellen dan bij andere organen. Een oogarts kan rechtstreeks het netvlies en de bloedvaten controleren.  En doordat de ogen zo toegankelijk zijn, gebeurt het soms dat er andere, algemene aandoeningen zoals diabetes of hoge bloeddruk gedetecteerd worden door het oogonderzoek.”

 

Wat zijn veel voorkomende oogproblemen bij oudere personen?

Cataract

“Een van de belangrijkste oogproblemen is cataract. Cataract betekent vertroebeling van de ooglens. Je kan dit het best vergelijken met de voorruit van een auto. Als je die niet wast, dan komt er wat beslag op. Krijg je daar last van, dan kunnen we de lens van je oog vervangen door een kunststoflens. Je kan weinig doen om cataract te voorkomen.” 

Maculadegeneratie

“Deze ziekte is bij ons de voornaamste oorzaak voor verminderd zicht bij een oudere populatie. Het gaat om een selectieve aantasting van de macula, het centrale gedeelte van het netvlies."

Glaucoom

“Hierbij is de oogdruk te hoog. Dat kan de oogzenuw aantasten, waardoor je op termijn vlekken krijgt in je gezichtsveld. Mensen met deze aandoening merken dit eerst niet, aangezien de hersenen het ontbrekende zicht invullen. Pas in een laat stadium merken mensen de vlekken op en ook dan pas stellen ze vast dat ze informatie missen."

Wie is ...

Professor E. Vandewalle

  • Vast staflid op de dienst oogziekten
  • Specialisatie in glaucoom
  • UZ Leuven

Wat zijn de risicofactoren om een van deze ziektes te ontwikkelen?

“Bij glaucoom spelen vooral familiale en leeftijdsgebonden factoren een rol. Ook mensen die meer bijziend zijn hebben een grotere kans op glaucoom.”

“Maculadegeneratie komt voor op hogere leeftijd. Daarnaast zijn er nog een aantal cardiovasculaire riscofactoren, zoals hoge bloeddruk en cholesterol, voeding en roken. Als je heel je leven veel groenten, fruit en vetrijke vis hebt gegeten, heb je minder kans om maculadegeneratie te ontwikkelen.”

Zijn er hulpmiddelen beschikbaar?

“Er zijn tal van hulpmiddelen, zoals een vergrotingsloep, software, spraaksoftware, in het dagelijks leven kun je bijvoorbeeld een wekker met grote cijfers gebruiken ... Het nadeel is dat veel van die hulpmiddelen zeer duur zijn.”

Hebben jullie nog tips voor onze lezers?

“Gezonde voeding is goed voor een gezond oog. Een gezonde levensstijl, niet roken en genoeg beweging. Wacht niet te lang om naar de oogarts te gaan, zeker wanneer er oogaandoeningen in de familie voorkomen. Vanaf het moment dat je een leesbril hebt, is het belangrijk dat je een oogarts consulteert voor preventieve screening.”

Oogproblemen

Wat?

Er bestaan heel uiteenlopende soorten oogziekten. De belangrijkste leeftijdgebonden ziekten zijn glaucoom, cataract en maculadegeneratie.

Symptomen

Cataract

  • wazig mistig zicht, vooral in de verte
  • soms lichtverstrooiing of stervorming

Glaucoom

  • (verspreide) vlekken in het zichtveld
  • worden vaak pas in een later stadium opgemerkt

Macula-degeneratie

  • verlies van centraal zicht
  • minder kleur en contrast waarnemen
  • wazig zicht
  • vervorming van het zicht
  • uiteindelijk zwarte vlekken in het centrum van het gezichtsveld