Actua

Downtest terugbetaald aan alle zwangere vrouwen

Via een bloedtest, de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT), spoort men het downsyndroom vroeg en nauwkeurig op bij zwangere vrouwen. Sinds 1 juli 2017 wordt de NIPT terugbetaald aan alle zwangere vrouwen. België is het eerste land in Europa dat de test vrijwel gratis ter beschikking stelt.

Wat is de NIPT?

De NIPT-test is een niet-invasieve prenatale test voor het opsporen van het downsyndroom bij een foetus. De test wordt uitgevoerd op een bloedstaal van de moeder vanaf de 12de zwangerschapsweek.

Met 99,8 procent zekerheid kan de NIPT-test aangeven of het kind een trisomie-afwijking heeft, of niet. De bekendste trisomie-afwijking is het downsyndroom.

De NIPT is een veel performantere test en zal het aantal vruchtwaterpuncties terugdringen en het aantal miskramen die daaruit voortvloeien.

Prijs

De NIPT kost 260 euro. De test zal volledig terugbetaald worden voor vrouwen met een voorkeurregeling. Vrouwen zonder voorkeurregeling zullen maximaal 8,68 euro moeten betalen.

Wat is downsyndroom?

Downsyndroom is een aangeboren aandoening die ontstaat door de aanwezigheid van een extra chromosoom in de cellen van de baby.

De meeste mensen hebben twee kopieën van elk chromosoom. Mensen met downsyndroom hebben drie kopieën van het 21ste chromosoom. Vandaar de medische term ‘trisomie 21’. Jaarlijks worden 1 op de 1000 baby’s geboren met het syndroom van Down. In Vlaanderen worden er jaarlijks ongeveer 55 baby’s met downsyndroom geboren.

Meer over het thema: 
Voor & na bevalling
Datum laatste aanpassing: 
27/06/2018

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Zowel tijdens je zwangerschap als na de bevalling helpt een vroedvrouw jou en je baby thuis verder. Ook als alles vlot verloopt, is een regelmatig bezoek van een vroedvrouw nuttig.

Een verzorgende van de dienst gezinszorg helpt je met je persoonlijke verzorging, begeleidt je tijdens activiteiten en verplaatsingen en doet licht huishoudelijke taken.