Aan tafel

Diabetes, wat met alcoholgebruik?

Tijdens de feestdagen drinken we al eens vaker een glaasje alcohol. Meestal onschuldig, maar als je diabetes hebt, is het toch goed om hier even bij stil te staan.

Enkele aandachtspunten

  • Alcohol kan de symptomen van een hypoglycemie of ‘hypo’ maskeren. Anders gezegd: de patiënt herkent een hypo minder snel.
  • Alcohol heeft een specifieke invloed op de stofwisseling. Het remt de gluconeogenese af (vorming van glucose uit eiwitten en vetten). Hierdoor valt de eigen suikeraanmaak stil. Bij een diabetesbehandeling met bloedsuikerverlagende tabletten of insulinebehandeling kan alcoholgebruik dus een laattijdige hypo veroorzaken bij de patiënt.

Tips voor diabetici

  • Matig het gebruik van alcohol (max. 1 à 2 consumpties per dag) en doe dit uitsluitend in combinatie met koolhydraten (dus best enkel bij de maaltijd een glaasje drinken).
  • Kies bij voorkeur geen zoete alcoholische dranken.
  • Bij overgewicht kan je best alcohol vermijden omwille van de hoge energieaanbreng.
Meer over het thema: 
DiabetesPreventie
Datum laatste aanpassing: 
20/12/2021

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Diabetes

Een goede opvolging van je diabetes door het correct innemen van medicatie, het opvolgen van je bloedsuikergehalte en gezonde voeding voorkomt complicaties. Onze thuisverpleegkundigen en diabeteseducatoren kunnen je hierin ondersteunen, begeleiden of een aantal aspecten van de zorg aanleren.

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Bekijk al onze diensten
Bezoek witgelekruis.be