Verkoudheid, geneesmiddelen, tips Verkoudheid, geneesmiddelen, tips

Deze geneesmiddelen verlichten klachten bij verkoudheid

25 mei 2016
6 december 2023
Tip van de expert

Een verkoudheid is erg besmettelijk. Op plaatsen waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar weinig frisse lucht is, worden verkoudheidvirussen makkelijk overgedragen. Er bestaan geen geneesmiddelen om je verkoudheid te genezen, wel om je klachten te verlichten. Opgelet, gebruik ze nooit zonder advies van je apotheker of huisarts.

Verstopte neus

Geneesmiddelen tegen een verstopte neus vernauwen de uitgezette bloedvaatjes in de neus. Dat vermindert tijdelijk de zwelling van het neusslijmvlies. Zo wordt vastzittend slijm makkelijker afgevoerd en kan je weer beter door je neus ademen. 

Neusdruppels of neusspray met fysiologisch zout

Bij baby’s, jonge kinderen en zwangere vrouwen is het aangeraden om de neus te spoelen met neusdruppels of een neusspray met fysiologisch zout. Deze oplossing verdunt het taaie slijm in de neus, waardoor het makkelijker vrijkomt en je weer beter door je neus ademt. 

Neusdruppels en –sprays

Neusdruppels en (zeker) neussprays met een decongestivum, die gezwollen slijmvliezen doen slinken, verbeteren de symptomen onmiddellijk. Ze werken sneller dan tabletten en siroop, maar minder lang. Je moet ze 2 tot 4 maal per dag toedienen, best nadat je je neus snuit. Respecteer de aanbevolen dosis (maximaal 3 à 5 dagen). Als je ze overdadig of langer dan 5 dagen gebruikt, kan dit leiden tot een vicieuze cirkel van neusverstoppingen. Deze geneesmiddelen zijn niet geschikt voor kinderen jongeren dan 7 jaar.

Tabletten en siropen

Als neuspreparaten irriteren of wanneer een langdurige werking nodig is, kunnen tabletten of siroop een oplossing bieden. Sommige tabletten en siropen zijn 12 tot 24 uur werkzaam, zodat je ze maar 1 tot 2 maal per dag moet innemen. Gebruik ze niet langer dan nodig. Omwille van mogelijke nevenwerkingen is het gebruik van tabletten en siropen af te raden voor patiënten met hoge bloeddruk, hartproblemen, diabetes of schildklieraandoeningen. Personen met een verhoogde druk in het oog (glaucoom) of met prostaatlijden moeten deze geneesmiddelen met de nodige voorzichtigheid gebruiken. Ze zijn dus alleen in specifieke gevallen aangewezen.

Verkoudheid

Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies van de neus- en keelholte. Het slijmvlies zwelt op en maakt extra slijm. Vaak voel je eerst keelpijn. Daarna heb je een grieperig gevoel, hoofdpijn, spierpijn en een loopneus. Na 2 à 3 dagen wordt het slijm dikker en raakt je neus verstopt. Ademen door je neus wordt moeilijker. 

warme drank, ziekte, verkoudheid

Hoest

Verkoudheden beginnen vaak eerst met een droge hoest. Na enkele dagen moet je slijm ophoesten. Meestal verdwijnt de hoest na een paar weken vanzelf en zijn geneesmiddelen niet echt nodig. Hoestmiddelen kunnen verlichting brengen. Vraag altijd advies aan je apotheker. Hij kan de signalen en symptomen herkennen en je doorverwijzen naar de arts.

Droge hoest: hoestonderdrukkende geneesmiddelen (antitussiva)

Als je last hebt van een hardnekkige droge hoest kan je hoestsiropen of tabletten nemen die de hoestprikkel dempen. Volg de dosering die je apotheker op de verpakking heeft vermeld. Geneesmiddelen die de hoest onderdrukken, kunnen de verstopping van de luchtwegen verergeren. Probeer het hoesten dan ook niet kost wat het kost te onderdrukken. Mensen die aan astma of andere ademhalingsproblemen lijden, jonge kinderen tussen 6 en 12 jaar, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven mogen deze geneesmiddelen alleen op advies van de arts gebruiken. 

Slijmhoest: stomen en warme dranken

Slijm ophoesten is een manier om overtollig slijm uit de luchtwegen te verwijderen en de ademhaling te vergemakkelijken. Gebruik liever geen geneesmiddelen die de hoestprikkel onderdrukken, anders hopen de slijmen zich op in de luchtwegen. Als het slijm ophoesten moeilijk gaat, kan het helpen om veel te drinken, bij voorkeur warme dranken. Hierdoor verdunt het slijm en komt het makkelijker los bij het hoesten. Ook ‘stomen’ met heet water helpt om het slijm los te maken. Doe een handdoek om je hoofd en ga boven een kom met heet water hangen om te inhaleren. Slijm wordt weker door de damp van het water. Gebruik geen toevoegingen die de slijmvliezen kunnen irriteren en daardoor de hoest verergeren.

Vastzittende hoest: slijmverdunnend geneesmiddel

Bij een vastzittende hoest zit er slijm in de luchtwegen en is er een hoestprikkel, maar komt het slijm niet los. In dat geval is een slijmverdunnend middel aangewezen. Hoestsiropen of hoesttabletten die acetylcysteïne, carbocisteïne of broomhexine bevatten, brengen dan verlichting. De werkzame stoffen in deze geneesmiddelen verdunnen het slijm, zodat het makkelijker loskomt uit je luchtwegen.

Deze geneesmiddelen zijn niet geschikt voor kinderen onder de 2 jaar, omdat ze de luchtwegen van kleine kinderen kunnen verstoppen. Geneesmiddelen die acetylcysteïne of carbocisteïne bevatten, mogen niet gebruikt worden door kinderen en zwangere vrouwen met fenylketonurie (een aangeboren afwijking in de stofwisseling). Neem deze geneesmiddelen niet zonder eerst je arts te raadplegen als je een maagzweer hebt of gehad hebt. Gebruik deze geneesmiddelen ook niet op eigen initiatief als je zwanger bent (of het wil worden) of als je borstvoeding geeft. Vraag eerst advies aan je apotheker of je arts.

Als een vastzittende hoest langer dan drie weken duurt, moet je je huisarts raadplegen. Dit moet je ook doen als je last hebt van ernstige benauwdheid of een piepende ademhaling. Slijm dat met bloed gepaard gaat, is altijd een reden voor doktersbezoek.