Rood fruit biedt heel wat gezondheidsvoordelen. Rood fruit biedt heel wat gezondheidsvoordelen.

De gezondheidsvoordelen van rood fruit

24 mei 2016
6 december 2023
Tip van de expert

Rood fruit als aardbeien, kersen, granaatappels, frambozen, watermeloen en rode bessen zijn niet enkel heel lekker, maar leveren je ook tal van gezondheidsvoordelen op.

Rood fruit is gezond, voedingsadvies

Rood fruit als aardbeien, kersen, granaatappels, frambozen, watermeloen en rode bessen zijn niet enkel heel lekker, maar leveren je ook tal van gezondheidsvoordelen op.

Waarom is rood fruit gezond?

Rood fruit is rijk aan vitamine C, antioxidanten en bètacaroteen.

Vitamine C

  • speelt een rol in onze weerstand tegen infecties
  • zorgt ervoor dat het ijzer uit plantaardige voeding beter wordt opgenomen
  • is een antioxidant

Bètacaroteen

  • kan in ons lichaam omgezet worden tot vitamine A
  • is een antioxidant

Antioxidanten

  • bestrijden 'vrije radicalen' in ons lichaam
  • zouden hart- en vaataandoeningen, kanker en verouderingsverschijnselen helpen voorkomen

Vrije radicalen

Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die cellen en weefsels kunnen beschadigen. Antioxidanten bestrijden ze en kunnen daarmee mogelijk ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.

Wegwijs in rood fruit

Watermeloen

  • bevat weinig calorieën: slechts 29 kcal per 100 gram
  • bevat weinig vitamine C: slechts 5 mg/100 g

Granaatappel

  • bevat ‘versterkende’ voedingstoffen (zoals bètacaroteen en polyfenolen).
  • bevat veel suiker

Aardbeien

  • bevatten weinig calorieën
  • rijk aan vitamine C en kalium
  • houd je portie beperkt als je een kaliumarm dieet volgt, bijvoorbeeld bij nierfalen

Uiteraard zijn ook de andere rode fruitsoorten zoals rode bessen (aalbessen), kersen en frambozen gezonde tussendoortjes die ons de nodige vitamines, mineralen en vezels leveren.

 

Weetjes

  1. Vitamine C is wateroplosbaar en zeer gevoelig voor licht, lucht en warmte. Daardoor gaat vitamine C in zelfgemaakte vruchtensapjes of appelmoes snel verloren.

  2. Rokers hebben een hogere dosis vitamine C nodig dan niet-rokers.

  3. Antioxidanten staan vaak vermeld op etiketten. Ze worden toegevoegd als hulpstof bij de productie van voedingsmiddelen om bijvoorbeeld de kleur en smaak van het product te behouden.

  4. Van het sap van de granaatappels is de oorspronkelijke grenadine gemaakt.

  5. Aardbeien als broodbeleg op donker brood leveren je een dubbele gezondheidswinst op. Door de vitamine C in de aardbeien neemt je lichaam het ijzer uit je brood veel beter op.

  6. Cranberrysap bevat ook antioxidanten. Regelmatig cranberrysap drinken voorkomt urineweginfecties. Dit sap vind je kant-en-klaar in de supermarkt. Het kan wel veel suikers bevatten.