Thuis

Comfortabel door aangepaste kledij

Mensen gaan graag met zorg gekleed. Dat geldt ook voor personen met dementie, met kanker of personen met andere fysieke en verstandelijke beperkingen. Maar gewone kleding past vaak niet of zit niet goed en speciale kleding oogt dikwijls niet mooi. Aantrekkelijke, aangepaste kledij heeft niet alleen voordelen voor de patiënt, het vraagt ook minder fysieke belasting voor de mantelzorger of hulpverlener.

Beginnende dementie

Een persoon met beginnende dementie kan zich vaak nog zelfstandig aan- en uitkleden. Het aan- en uitkleden is makkelijker als de kleding op handige plekken opengemaakt kan worden door bijvoorbeeld een naad te vervangen door klittenband of drukkers. Om te voorkomen dat personen met dementie zich om de haverklap zouden uitkleden, hebben vele kledingstukken bovendien verborgen ritsen en knopen. Ook bestaat er een trui met een ‘ingebouwde’ vervangbare slab voor mensen met vochtverlies uit de mond. De slab is van buitenaf onzichtbaar.

Rolstoel

Het kan handig zijn om speciale rolstoelkleding aan te schaffen. Als je op stap wil met je scooter of elektrische rolstoel, bestaan er allerhande poncho’s of capes. Die bieden maximale bescherming en het doorzichtige gedeelte laat toe om de bediening goed te blijven zien. Ze zijn 100% waterdicht en gevoerd met een warme stof voor bijkomende koude-isolatie.

Indien je zelf geen scooter of elektrische rolstoel bedient, dan bestaan er poncho’s/capes met achteraan twee openingen voor het duwen van de rolstoel. Ook over de onderkleding is nagedacht.

Voor mensen met een beperkte mobiliteit bestaat een aangepast onderhemd/singlet met drukknoopsluiting én rits, waardoor het ondergoed niet meer over het hoofd hoeft. Doordat de drukknopen en rits van kunststof zijn, is er minder kans op allergische reacties. Ook aangepaste polo’s zijn handig: hun rugpand of zijnaad kunnen volledig open. Daardoor kan de trui vlot aan en uit.

Incontinentie

Hansops (nachtkleding uit één stuk) bieden een uitkomst voor onrustige slapers. Maar ook voor personen die zich te pas en te onpas uitkleden, maakt een hansop het leven eenvoudiger. Bovendien belet een hansop de drager om aan het incontinentiemateriaal te komen.

Hansops voor volwassenen hebben een rits in de rug en extra ruimte voor het incontinentiemateriaal. Het bandje elastiek rond de buik zorgt voor een pyjama-achtige look. Er zijn hansops met en zonder voet, en voor de warmere zomermaanden heb je ze ook met korte pijpen en mouwen.

Borstkanker

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen en veel patiënten missen een borst door amputatie. Gewone kleding is daar niet op berekend en dat ondermijnt het zelfvertrouwen. Sommige vrouwen kiezen ervoor om geen prothese te dragen. Voor het asymmetrische lichaam bestaat speciale kleding die er modieus en vrouwelijk uitziet.

Voor vrouwen mét een prothese na hun borstoperatie bestaan er uiteraard aangepaste beha’s. De modellen zijn zeer comfortabel: ze hebben brede bandjes die niet snijden onder het gewicht van een uitwendige prothese. Ze zijn niet zo breed uitgesneden, zodat een prothese niet zichtbaar is als je vooroverbuigt.

Zulke lingerie vind je bij thuiszorgwinkels, bandagisten en de betere lingeriezaken. Daarnaast zijn er ook speciale badpakken, bikini’s en nachtkledij met ingewerkte beha.

Datum laatste aanpassing: 
03/11/2020

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Heb je hulp nodig bij je dagelijkse verzorging? Het Wit-Gele Kruis helpt je met je hygiënische zorg waarbij jij je comfortabel en goed voelt.

 

Kleine en grote hulpmiddelen maken jouw dagelijks leven gemakkelijker en bieden je meer comfort. Ook je mantelzorger en zorgverlener hebben er baat bij. Onze verpleegkundigen helpen je bovendien deze hulpmiddelen zelfstandig te gebruiken. Ontdek het aanbod.