oudere man wandelt met wandelstok oudere man wandelt met wandelstok

Bewegen? Een goed idee!

16 juli 2021
6 december 2023
Tip van de expert

Bewegen. Het lijkt niet altijd evident, zeker als je minder mobiel bent, maar het kan ook met mate en op je eigen tempo. Bovendien heeft beweging een positieve invloed op je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Ontdek wat voor jou haalbaar is of bespreek het met je verpleegkundige. We helpen je graag op weg.

Naarmate je ouder wordt, neemt je conditie en spiermassa af. Bovendien verhoogt ook de kans op hartinfarcten, diabetes, obesitas en rugklachten. De oplossing? Bewegen! Je voelt je hierdoor ook energieker, gezonder, én je geniet van een betere nachtrust. Wij helpen jou om enkele drempels te overwinnen.

Ik ben bang om te vallen. Hoe kan ik dat voorkomen?

Zorg vooral dat je regelmatig beweegt! Het lijkt misschien moeilijk, maar ook als je al eens gevallen bent en je bang bent om opnieuw te vallen, moet je blijven bewegen. Zoniet, kom je in een vicieuze cirkel terecht. Je bent namelijk bang om te vallen en beweegt daardoor minder, maar hoe minder je beweegt, hoe meer je spierkracht en evenwicht afnemen en hoe groter de kans is om (opnieuw) te vallen.

Praat over je bezorgdheden en je ‘niet- -helpende gedachten’. ‘Niet-helpende gedachten’ zijn negatieve gedachten die je weerhouden om bepaalde acties uit te voeren, zoals: 'Ik ben te oud om nog naar buiten te wandelen'. Bekijk samen met je verpleegkundige of arts hoe je deze blokkerende gedachten kan doorbreken en kan omzetten in ‘helpende gedachten’, gedachten die je ondersteunen om dingen te doen. Als je bijvoorbeeld ziet dat ook je buurvrouw nog naar buiten komt, kan dat je motiveren om ook naar buiten te gaan en elkaar te ontmoeten om bij te babbelen.

Bewegingsdriehoek Gezond Leven

Ik wil meer bewegen. Hoe pak ik dit best aan?

De bewegingsdriehoek geeft dit goed weer. De driehoek bestaat uit een oranje zone en uit groene zones. Hoe groener, hoe intenser de beweging en hoe beter voor je fysiek en mentaal welzijn.

De oranje zone moeten we zoveel mogelijk proberen te beperken, want dat staat voor lang stilzitten. Gemiddeld zit de Vlaming meer dan acht uur per dag: op school, aan onze bureau, in de auto, voor de televisie … Zit je een lange tijd stil op een dag? Combineer dat dan met wat beweging! Ook simpele bewegingen helpen: draai een paar keer met je schouders, handen, hoofd. Sta elk halfuur even recht en beweeg: ga bijvoorbeeld een glas water halen telkens je een nieuw hoofdstuk start in het boek dat je aan het lezen bent of tijdens een reclameblok op televisie. Knijp een aantal keer je handen open en dicht. De lichtgroene zone staat voor licht intensieve beweging. Voorbeelden hiervan zijn licht huishoudelijke taken. Je kan bijvoorbeeld je mantelzorger of gezinsleden helpen bij de afwas of samen koken. Of je kan al staand aan je computer werken. In licht intensieve bewegingen zitten meer gezondheidsvoordelen dan je denkt.

De middelste groene zone staat voor matig intensieve bewegingen zoals recreatief zwemmen of een stevige wandeling. Wandel je niet graag alleen? Ga dan samen op stap met je (klein)kinderen of met je vrienden. Tijdens matig intensieve activiteiten kan je gewoon praten zonder dat je buiten adem bent. Zulke activiteiten zijn goed voor zowel je fysieke als mentale gezondheid.

Personenalarm Wit-Gele Kruis

Als laatste bestaat de bewegingsdriehoek uit een donkergroene zone die staat voor hoog intensieve bewegingen. Denk hierbij aan hardlopen of de trap opgaan met een zware boodschappentas. Je hart slaat sneller, je ademt sneller, je begint te zweten en je kan moeilijk praten. Het belangrijkste is om te kiezen voor een gezond evenwicht tussen zitten, staan en bewegen. Doe ook minstens twee keer per week oefeningen om je spieren en botten te versterken: wandel bergop, neem de trap, gebruik een boodschappentas in plaats van een winkelkarretje. Je hoeft dus helemaal niet naar de fitness te gaan, je kan spierversterkende oefeningen overal doen!

Ik wil meer bewegen. Moet ik dan meteen beginnen sporten?

Bij bewegen hoef je niet meteen te denken aan meer sporten. Ook dagdagelijkse activiteiten zoals in de tuin werken, stofzuigen, te voet naar de bakker gaan … zorgen dat je beweegt. Bewegen en sporten heeft tal van voordelen:

  • hoe meer je beweegt, hoe langer je zelfstandig blijft
  • bewegen en sporten zijn goed tegen verschillende aandoeningen, zoals diabetes
  • bewegen stimuleert je geheugen en je eetlust
  • sport je in groep? Dan leer je meteen ook nieuwe mensen kennen

Start rustig en bouw geleidelijk op. Beweeg je niet veel? Start dan niet meteen erg intensief. Kies voor een sport die je makkelijk kan aanleren en die je leuk vindt. Zo hou je het langer vol. Ook kleine oefeningen thuis kunnen al een verschil maken.