Column

"Alles van waarde is weerloos"

Het viel me deze keer wat moeilijker om de column te schrijven. De kanker lijkt sterker te zijn dan de zware behandelingen die mijn lichaam steeds opnieuw ondergaat. We voelen dat het leven erg mooi is, maar ook keihard kan zijn. Ziek zijn doet je sowieso nadenken over wat belangrijk is. Ik merk bij mezelf dat ik nu nog intenser geniet van de mooie momenten. 

De Nederlandse dichter Lucebert heeft met zijn dichtregel “Alles van waarde is weerloos” gelijk. Je gezondheid, je lichaam, de liefde die je voor je liefsten koestert … Het is van onschatbare waarde maar tegelijkertijd ook erg kwetsbaar. Als je gezond bent, denk je weinig na over het functioneren van je lichaam, het is iets vanzelfsprekends. Pas als je iets voor hebt, zoals een gebroken arm na een ongelukkige val, merk je hoe belangrijk die arm voor je is. 

Een gesprek met een verpleegkundige palliatieve zorg maakte me duidelijk hoe belangrijk het is om mijn levenskwaliteit te beschermen. Ik ben haar erg dankbaar dat ze de moed had om er met mij over te praten. Omdat ik nog steeds behandelingen krijg, had ik het luikje rond palliatieve zorg dicht gelaten. Zelfs in die mate dat ik te veel pijn aan het verbijten was. In mijn hoofd had ik de foutieve opvatting dat palliatieve zorg toelaten het begin van het einde zou zijn. 

Vanuit het eerlijke gesprek met de verpleegkundige besefte ik: levenskwaliteit, ongeacht of je nog therapie krijgt of niet, moet alle aandacht krijgen. Pijn neemt zoveel onnodige energie weg die je aan meer waardevolle zaken kan besteden. Ik ben blij met de palliatieve ondersteuning vanuit het ziekenhuis, maar ook thuis. Ik heb meer kracht om de behandelingen te doorstaan. Maar vooral, ik kan opnieuw meer genieten van wat voor mij van grote waarde is zoals het samenzijn in het gezin en met vrienden.

Auteur
Joke Lemiengre
Columniste Gezond Thuis
Datum laatste aanpassing: 
28/06/2023

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Verzorging bij kanker

Onze verpleegkundigen zijn opgeleid om patiënten met kanker te verzorgen en te begeleiden. Ook met je vragen en bezorgdheden kun je bij ons terecht. Zo moet je minder vaak naar het ziekenhuis, wat je comfort aanzienlijk verhoogt.

Palliatieve zorg

Vernemen dat je ongeneeslijk ziek bent is ingrijpend zowel voor jou als je familie en vrienden. De belangrijkste taak van onze thuisverpleegkundigen is de zorg voor jouw comfort. Dit doen we in nauw overleg met je arts en andere zorgpartners bv. palliatieve netwerken.

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Bekijk al onze diensten
Bezoek witgelekruis.be