Tip van de expert

3 tips van onze expert om doorligwonden te voorkomen

Door lang in dezelfde houding te zitten of liggen, worden de bloedvaten op dezelfde plaats in je huid dichtgedrukt. Je huid en weefsels krijgen zo onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen. Hierdoor sterven cellen af en ontstaan doorligwonden (decubitus), vooral op het staartbeen en de hielen. Onze expert Nele geeft drie tips om doorligwonden te voorkomen. 

Tip 1: verander regelmatig je houding 

Probeer geregeld uit je bed of zetel te komen en stap even rond. Lukt dat niet? Wissel dan af en toe van houding in bed. Zit niet op een hard oppervlak want dat geeft het meeste druk. Zorg dat je niet naar beneden kan schuiven in je bed of zetel. 

Tip 2: zorg voor een goede hygiëne 

Was je niet te ruw en gebruik bij voorkeur zachte handdoeken. Dep je huid na het wassen helemaal droog. Je kan eventueel nog een crème gebruiken om je huid te beschermen en te hydrateren. Wie incontinentiemateriaal gebruikt: kies voor het meest geschikte en vervang het regelmatig. 

Tip 3: gebruik hulpmiddelen indien nodig

Er bestaan verschillende hulpmiddelen die de druk van je lichaam op het bed, de zetel of de stoel verminderen. Denk aan specifieke matrassen en kussens. Overleg met je thuisverpleegkundige of huisarts welke hulpmiddelen kunnen werken in jouw specifieke situatie. 

 

“Roodheid is een alarmsignaal! Zie je bij jezelf of bij je partner de eerste verschijnselen van doorligwonden, pijn en roodheid? Bespreek dat meteen met je thuisverpleegkundige en huisarts.” 

Auteur
Hélène Beele
Redacteur Gezond Thuis
Datum laatste aanpassing: 
28/06/2023

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Foto doorligwonden

Decubitus is een beschadiging van de huid en/of het weefsel onder de huid. Het ontstaat door schuif- en drukkracht waardoor het huidweefsel beschadigd raakt. Dit worden ook wel eens ‘doorligwonden’ genoemd. 

Foto hulpmiddelen tegen doorligwonden

Er bestaan allerlei hulpmiddelen om doorligwonden te voorkomen. Onze verpleegkundigen geven je graag advies hierover.

Wondverzorging

Kamp je met een eenvoudige of eerder complexe wonde? We helpen je met jouw wondverzorging. Ook voor het aanbrengen van steunkousen kan je bij ons terecht.

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Bekijk al onze diensten
Bezoek witgelekruis.be