Foto doorligwonden Foto doorligwonden

3 tips van onze expert om doorligwonden te voorkomen

Hélène Beele
Redacteur Gezond Thuis
28 juni 2023
6 februari 2024
Tip van de expert

Door lang in dezelfde houding te zitten of liggen, worden de bloedvaten op dezelfde plaats in je huid dichtgedrukt. Je huid en weefsels krijgen zo onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen. Hierdoor sterven cellen af en ontstaan doorligwonden (decubitus), vooral op het staartbeen en de hielen. Onze expert Nele geeft drie tips om doorligwonden te voorkomen. 

Foto Nele Verpaelst
Wie is ...

Nele Verpaelst

  • stafmedewerker zorg bij Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen
  • expert op vlak van wondzorg, stoma, decubitus en infectiepreventie 
  • geeft samen met referentieverpleegkundigen wondzorg, stoma en decubitus opleidingen en advies aan onze verpleegkundigen over deze thema’s 

Tip 1: verander regelmatig je houding 

Probeer geregeld uit je bed of zetel te komen en stap even rond. Lukt dat niet? Wissel dan af en toe van houding in bed. Zit niet op een hard oppervlak want dat geeft het meeste druk. Zorg dat je niet naar beneden kan schuiven in je bed of zetel. 

Tip 2: zorg voor een goede hygiëne 

Was je niet te ruw en gebruik bij voorkeur zachte handdoeken. Dep je huid na het wassen helemaal droog. Je kan eventueel nog een crème gebruiken om je huid te beschermen en te hydrateren. Wie incontinentiemateriaal gebruikt: kies voor het meest geschikte en vervang het regelmatig. 

Tip 3: gebruik hulpmiddelen indien nodig

Er bestaan verschillende hulpmiddelen die de druk van je lichaam op het bed, de zetel of de stoel verminderen. Denk aan specifieke matrassen en kussens. Overleg met je thuisverpleegkundige of huisarts welke hulpmiddelen kunnen werken in jouw specifieke situatie. 

 

“Roodheid is een alarmsignaal! Zie je bij jezelf of bij je partner de eerste verschijnselen van doorligwonden, pijn en roodheid? Bespreek dat meteen met je thuisverpleegkundige en huisarts.”