op reis met diabetes op reis met diabetes

10 nuttige tips voor diabetespatiënten die op reis gaan

23 juni 2017
6 december 2023

Voel jij je als diabetespatiënt onzeker om op vakantie te gaan? Wij geven je enkele nuttige tips om je op weg te helpen. Zo kan jij ook rustig genieten van je verdiende vakantie in binnen of buitenland!

Bereid je goed voor!

  1. Zorg ervoor dat je altijd een diabetesidentiteitskaartje bij hebt met daarop je naam, het telefoonnummer van de behandelende arts en een contactpersoon. Daarnaast heb je best ook steeds een medicatieschema op zak waarop duidelijk elk medicament met zowel de dosis als moment van inname/toediening vermeld staat.

  2. Neem bij vliegtuigreizen een verklaring van je arts mee (bij voorkeur in het Engels) in verband met medicatie, inspuitingen, ... en eventueel een overzicht van het medicatieschema en andere aandachtspunten.

  3. Zorg ervoor dat je op voorhand nagaat waar je medische hulp kan krijgen op je vakantiebestemming en check of je insulinepreparaat er te verkrijgen is (en onder welke benaming).

  4. Laat je tijdig vaccineren, zo voorkom je onverwachte nevenwerkingen tijdens de reis.

  5. Zorg ervoor dat je een voorraad hebt met voldoende insuline, bloedsuikerverlagende tabletten, glucagon (Glucagen® hypokit) en andere medicatie (bij voorkeur in de originele verpakking). Voorzie ook voldoende teststrips, lancetten, extra spuitjes, naalden en een batterij voor de glucosemeter. Zorg daarnaast voor recente voorschriften voor je medicatie op stofnaam.

  6. Bewaar voldoende materiaal in je handbagage en voorzie snelwerkende suikers.

  7. Verpak en bewaar je voorraad insuline/incretinemimetica en Glucagon koel (nooit onder 0°C) en bescherm ze tegen direct zonlicht.
    - Vervoer insuline/incretinemimetica niet in het laadruim van het vliegtuig omwille van het risico op bevriezing.
    - Laat insuline/incretinemimetica niet in een auto of autobus liggen wegens gevaar voor oververhitting.
    - Gebruik een koelbox/tasje tijdens je reis (vermijd wel contact met koelelementen zodat insuline/incretinemimetica niet bevriezen). Via de Diabetes Liga, de apotheek of het internet zijn speciale tasjes te verkrijgen.

  8. Volg het normale dagschema. Bij grote tijdsverschillen is een aangepast schema nodig. Bespreek dit vooraf met je arts.

  9. Het is belangrijk om op reis regelmatig de glycemie (bloedsuiker) te testen. Bij hoge temperaturen (bv. warme wagen of zonnebaden) kan insuline namelijk sneller geresorbeerd worden en dit kan een hypoglycemie (te lage bloedsuiker) veroorzaken.

  10. Het is nuttig om een reisverzekering af te sluiten, bv. Europe Assistance Diabetes.