Foto: Marco Mertens
Duo

“Mijn oren zijn wat versleten, maar voor de rest heb ik weinig klachten”

Verpleegkundige Carine komt al een aantal jaar langs bij Marcella, een kranige dame. Marcella is hardhorig, maar ondertussen zijn Carine en Marcella op elkaar afgestemd en kunnen ze, ondanks Marcella’s hoorproblemen, goed met elkaar communiceren.

Gehoorproblemen

Al een drietal jaar komt het Wit-Gele Kruis langs bij Marcella, een kranige dame die alleen thuis woont en veel hulp krijgt van haar kinderen. Een tiental jaar geleden begon ze minder goed te horen.

Marcella: “De laatste jaren is mijn gehoor sterk achteruitgegaan. Telefoongesprekken zijn erg moeilijk. Ik moet vaak vragen om het nog eens te herhalen. Ook groepsgesprekken volgen, is niet evident want iedereen praat dan door elkaar. Daarnaast kon ik door mijn gehoorproblemen ook minder goed televisieprogramma’s volgen. Gelukkig heb ik nu een koptelefoon die ik kan verbinden met mijn televisietoestel, waardoor ik toch programma’s kan volgen. Mijn oren zijn versleten, maar voor de rest mag ik niet klagen, gezien mijn leeftijd. Ik eet en slaap nog steeds goed.”

En toen kwam corona … en de mondmaskers

Sinds de coronacrisis draagt iedereen een mondmasker. Voor hardhorige personen is het zo nog moeilijker om gesprekken te volgen.

Marcella: “Het is inderdaad een groot verschil met die mondmaskers. Ik kan niet echt liplezen, maar sowieso versta ik de andere beter als ik zijn of haar gezicht ook kan zien. Bovendien is het ook een erg eenzame periode. Mijn kinderen komen wel eens ‘coronaproof’ langs, maar andere familie en kennissen hoor ik nu enkel via de telefoon … Wat met mijn slecht gehoor uiteraard niet ideaal is. Weet je wat ook vervelend is nu? Die lintjes van mijn mondmasker haperen telkens aan mijn hoorapparaten wanneer ik mijn masker wil aan- of afzetten. Het wordt tijd dat die coronaperiode voorbij is.”

Carine: “De mondmaskers hebben bij veel patiënten een grote impact. We moeten veel vaker zaken herhalen, omdat ze het niet goed verstaan hebben. Als Marcella iets niet verstaat, gaan we soms even op voldoende afstand staan en nemen we heel kort het masker af om de boodschap te herhalen.”

Hoe best communiceren?

Carine: “Uiteraard let ik erop dat ik luid genoeg en traag spreek. Daarnaast gebruik ik meer gebaren. Getallen toon ik bijvoorbeeld met mijn vingers. Goed articuleren is ook belangrijk, zelfs wanneer je een mondmasker draagt. Ik ga al een hele tijd langs bij Marcella en ondertussen zijn we goed op elkaar afgestemd en kunnen we goed communiceren met elkaar. Daarnaast is het ook belangrijk om als hardhorige te durven zeggen dat je niet goed hoort en iets niet goed verstaan hebt, en dat je niet bang bent om meermaals te vragen om iets te herhalen.”

Marcella: “Vroeger schaamde ik me er soms voor om altijd te moeten vragen om het nog eens opnieuw te zeggen, maar nu vraag ik het gewoon."

Datum laatste aanpassing: 
10/03/2021

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Kamp je met een kleine of grote, eenvoudige of eerder complexe, chronische of acute wonde? Het Wit-Gele Kruis helpt je bij jouw wondverzorging. Heb je een stoma? Ook dan kan je bij ons terecht.

 

Kamp je met een kleine of grote, eenvoudige of eerder complexe, chronische of acute wonde?

Het Wit-Gele Kruis helpt je bij jouw wondverzorging. Heb je een stoma? Ook dan kan je bij ons terecht.

 

Kamp je met een kleine of grote, eenvoudige of eerder complexe, chronische of acute wonde?

Kleine en grote hulpmiddelen maken jouw dagelijks leven gemakkelijker en bieden je meer comfort. Ook je mantelzorger en zorgverlener hebben er baat bij. Onze verpleegkundigen helpen je bovendien deze hulpmiddelen zelfstandig te gebruiken. Ontdek het aanbod.

Zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen en je toch veilig en gerust voelen? Dat kan met een personenalarm. In een noodsituatie kom je met één druk op de knop in contact met onze zorgcentrale. We schakelen onmiddellijk hulp in!