Problemen met slikken Problemen met slikken

Moeite met slikken? Pas je voeding aan met deze 10 tips!

31 mei 2016
6 december 2023
Tip van de expert

Slikproblemen ontstaan doordat de inhoud van de mond, gekauwd voedsel of drank niet goed van de mond naar de slokdarm wordt gebracht. Het slikproces bestaat uit verschillende fasen en in elk van deze fasen kan iets mislopen waardoor het slikken bemoeilijkt wordt. Bij slikproblemen bestaat het risico op verslikken waardoor er voeding in de luchtpijp terechtkomt in plaats van in de slokdarm. Onderstaande tips helpen dit te voorkomen.

Schakel een logopedist & diëtist in

Een logopedist kan de patiënt en de mantelzorger helpen met praktische tips rond een goede houding tijdens de maaltijd of bepaalde technieken aanleren die het slikken helpen verbeteren.

Een diëtist geeft je individueel advies rond aangepaste voeding en kan op die manier ondervoeding voorkomen. Zij kan jou en je mantelzorger ook praktische tips geven rond bereidingen, gebruik van indikkingsmiddelen, ... zodat je maaltijden smakelijk blijven.

Tips bij slikproblemen

  1. Vermijd harde, droge voeding zoals beschuiten, onrijp fruit, rauwe groenten, noten…

  2. Vermijd koolzuurhoudende dranken en alcohol.

  3. Neem voldoende tijd om te eten.

  4. Praat niet wanneer je voeding in je mond hebt.

  5. Neem meerdere kleine maaltijden per dag wanneer de maaltijd te lang duurt.

  6. Zorg dat de voeding geen stukken of brokken bevat: geen soep met brokken of cornflakes met melk.

  7. Zorg dat je uitgerust aan de maaltijd begint. Patiënten met slikproblemen vinden het slikken namelijk vermoeiend.

  8. Maak de maaltijd smeuïg en zachter. Pas de consistentie van de voeding aan: een te dunne consistentie of vloeibare producten geven meer risico op verslikken. Dik vloeibare producten (bv. pap, pudding, dikke (gemixte) soep) geven de minste problemen omdat ze gemakkelijker doorgeslikt kunnen worden.

  9. Dun vloeibare dranken zoals koffie, bouillon en sappen kunnen met kant-en klare indikkingsmiddelen dik vloeibaar gemaakt worden. Niet alle voedingsmiddelen zijn echter nog smakelijk indien ze ingedikt zijn. Dit is een kwestie van uitproberen.

  10. Je kan vloeistoffen ook vervangen door producten met een betere consistentie, zoals appelsap door appelmoes, chocolademelk door chocoladepudding,...