Woningaanpassingen via financiële tegemoetkomingen Woningaanpassingen via financiële tegemoetkomingen

Je woning aanpassen via financiële tegemoetkomingen

2 juni 2016
6 december 2023
Tip van de expert

Wanneer je ziek of zorgafhankelijk wordt of je wat minder goed te been bent, kan het zinvol zijn om enkele hulpmiddelen of aanpassingen in je huis te voorzien. Die kunnen je helpen om op een veilige manier in je vertrouwde omgeving te blijven. De Vlaamse en federale overheid reiken daarvoor verschillende tegemoetkomingen aan.

Gereedschap om je huis te verbouwen

Vlaamse aanpassings- en renovatiepremie

Vlaamse aanpassingspremie

Als je minder mobiel wordt, kunnen enkele kleine aanpassingen in je woning ervoor zorgen dat je zelfredzaamheid behouden blijft. 65-plussers kunnen daarvoor de Vlaamse aanpassingspremie aanvragen. Wat kan je daar zoal mee doen? Hulpmiddelen plaatsen, trappen en vloeren aanpassen om vallen te voorkomen of verbouwingswerkzaamheden laten uitvoeren die extra ruimte creëren (bijvoorbeeld je deuren verbreden zodat er vlot een rolstoel door kan). De premie komt voor 50% tegemoet in de kosten (maximaal 1250 euro) wanneer de kostprijs van de werken ten minste 1200 euro bedraagt.

Deze vergoeding wordt enkel uitgereikt onder bepaalde voorwaarden. Zo moet de woning een hoofdverblijfplaats zijn. Bovendien ontvangt de aanvrager-bewoner de premie enkel wanneer het belastbaar jaarinkomen (samen met dat van een eventuele partner) maximaal 44.160 euro (plus 3.540 euro per persoon ten laste) bedraagt. Deze bedragen gelden in 2020 en worden jaarlijks geïndexeerd. 

Vlaamse renovatiepremie

De vroegere Vlaamse verbeteringspremie is nu een onderdeel van de Vlaamse renovatiepremie. Soms hebben de werken niet als doel je mobiliteit te verbeteren, maar helpen ze de woning op te knappen. In dat geval kan je onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming genieten via de Vlaamse renovatiepremie. Verbeteringswerken zijn aanpassingen aan de structurele elementen van de woning zoals gevelwerken en behandeling tegen optrekkend muurvocht, dakwerken, buitenschrijnwerk, centrale verwarming, sanitaire installaties en elektrische installaties.

De renovatiepremie wordt berekend per categorie van werken en bedraagt 20% of 30% van de aanvaarde kostprijs van de werken exclusief btw. Als bewoner bepaalt je inkomen het premiepercentage. Of je in aanmerking komt, is afhankelijk van je totale inkomen van 2 jaar geleden. 

Ook als verhuurder kom je in aanmerking voor de renovatiepremie indien je de woning voor minstens negen jaar aan een sociaal verhuurkantoor verhuurt. Voor verhuurders geldt geen inkomensbeperking. Voor hen is standaard een premiepercentage van 30% van toepassing, met een maximum van 3.333€ per categorie van werken.

Premie aanvragen

De kosten van de werken moeten bewezen worden aan de hand van facturen die hoogstens 2 jaar oud zijn. Voor de renovatie- en de aanpassingspremie mag je over een periode van 10 jaar maximaal 2 aanvragen indienen. Voor de renovatiepremie kan je per categorie van werken slechts 1 premie aanvragen in een periode van 10 jaar. 

Om de premie te verkrijgen, moet je een aanvraagformulier indienen bij het provinciale bureau van het huisvestigingsagentschap Wonen-Vlaanderen.